Bieszczadzkie Porady

Co zjeść w Bieszczadach? Lista najpopularniejszych potraw w tym regionie!

Bieszczady co roku przyciągają setki turystów. Święta, weekendy, wakacje czy ferie zimowe w Bieszczadach są zawsze bardzo udane. Nie tylko góry, piękne widoki i sporty zimowe przyciągają turystów. Wielu z nich zakochanych jest w lokalnej kuchni, która jest niezwykle smaczna, ciekawa i oryginalna. Dlaczego? Odpowiedź poniżej.

Jedzenie w Bieszczadach

Przyjeżdżając w Bieszczady, nie sposób nie spróbować lokalnej kuchni i tutejszych dań regionalnych. Restauracje i kawiarnie z każdej strony zachęcają bowiem turystów roznoszącymi się nad nimi aromatami wydobywającymi się z kuchni oraz ciekawymi reklamami ze zdjęciami dań. Będąc w Bieszczadach nawet na krótki weekend, trzeba obowiązkowo skosztować tych niezwykłych pyszności, których nie można spotkać w żadnym innym regionie Polski.

Dania regionalne w Bieszczadach

Będąc w Bieszczadach już na ulicy można spróbować sławnych serów góralskich przypominających w smaku tradycyjne oscypki, jednak w tej wersji są one panierowane i smażone. Taki serek doskonale smakuje jako przystawka przed głównym daniem oraz jako przekąska na spacerze. Będąc w Bieszczadach koniecznie jego trzeba spróbować. Kolejną taką niedużą przekąską są proziaki czyli słynne bułeczki pszenne robione z dodatkiem kefiru. Można je jeść zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jeżeli wybieramy się w Bieszczady z dziećmi, można być pewnym, że te bułeczki zawsze im będą smakować.

Kwasówka czyli zupa z kiszonej kapusty

Jedzenie w Bieszczadach musi być smaczne i syte. Dlatego też pełny obiadek to zawsze dwudaniowe danie. Zupa, której obowiązkowo warto spróbować w lokalnych karczmach to kwasówka, czyli zupa zrobiona z kiszonej kapusty. Do tej zupy (by była bardziej syta) dodawane są grzyby, ziemniaki i różnego rodzaju warzywa. Może być także podawana z rożnymi kaszami. Nie jeden głodomorek po takiej zupie zostanie usatysfakcjonowany.

Czulent czy pierogi – bieszczadzki przysmak

Kolejnym przysmakiem, który robi furorę wśród turystów w Bieszczadach jest czulent, czyli tradycyjne danie żydowskie. Czulent to danie zrobione z wołowiny, kaszy pęczak, oraz z fasoli czerwonej. Niezwykle aromatyczny, smaczny i sycący smakuje każdemu, bez wyjątku. W kuchni lokalnej znajdzie się także coś dla fanów tradycyjnych pierożków. Jednak w tej części Polski smakują one trochę inaczej. Gospodynie w Bieszczadach specjalizują się w pierogach z kaszą gryczaną i grzybami oraz z kaszą gryczaną i twarogiem z cebulką.

Jak wynika z powyższego, potrawy w Bieszczadachoryginalne, unikatowe i niezwykle smaczne. Koniecznie trzeba spróbować takich lokalnych dań i to w miejscach, gdzie wykonywane są z typowo lokalnych produktów.

willastasia

Recent Posts

Ferie zimowe 2022 w Bieszczadach. Co robić i gdzie znaleźć najlepszy nocleg?

Szukasz interesującego miejsca na wyjazd w czasie ferii zimowych? Uwielbiasz widok ośnieżonych stoków i uginających…

3 lata ago

Święta i Sylwester w Bieszczadach 2021. Czy warto powitać Nowy Rok w górach?

Świąteczny czas związany z Bożym Narodzeniem i Sylwestrem jest doskonałym momentem na zatrzymanie się w…

3 lata ago

Bieszczadzkie Spotkania z Filmem Górskim i Ludźmi Gór 28 – 30 stycznia 2022

SPOTKANIE ODWOŁANE     To już po raz szósty spotkamy się w Ustjanowej Górnej w…

3 lata ago

Rzuć wszystko i jedź w Bieszczady – czas na relaks

Bieszczady mają wielu miłośników, kto raz odwiedzi te góry, ma ochotę wracać. Fenomen Bieszczad trwa…

3 lata ago

Bieszczady rowerem: trasy dla początkujących i zaawansowanych

Bieszczady są miejscem magicznym, pełnym różnorodności - zarówno kulturowej, jak i przyrodniczej. Nie wszyscy wiedzą,…

3 lata ago

Wielka Pętla Bieszczadzka – trasa i punkty widokowe. Czym warto pojechać?

Bieszczady to jeszcze jedno z niewielu miejsc w Polsce, które nie zostało zadeptane przez turystów.…

3 lata ago